Cégismertető

 

A HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság, jogelődjein keresztül több, mint 50 éves múlttal rendelkezik a haditechnikai eszközök felújításában, javításában, karbantartásában, fejlesztésében. A Társaság 100 %-os tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket Magyrország  Kormányának nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli minisztere gyakorolja. Fő feladata haditechnikai eszközök ipari szintű javítása, a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek logisztikai támogatása a jármű rendszerek üzemben tartása, központi javítása és fejlesztése.

 
Képesség katalógus
 
A Társaság telephelye Budapesttől 26 km-re, Gödöllőn található, az M3 autópálya közelségében egy kiváló infrastruktúrával rendelkező (saját iparvágány, próbapálya a harcjárművek részére) közel 50 hektáros erdős területen. A jelentősebb műhelyek alapterülete közel 18.000 m2. 
 
Részvénytársaságunk végzi a Magyar Honvédséggel kötött kizárólagos szerződések alapján a harckocsik és harcjárművek, katonai tehergépkocsik, áramforrás aggregátok, tűzoltó gépkocsik, nehézgép szállítók, műszaki gépek és földmunkagépek felújítását, nagyjavítását. A legújabb technológiák szerint felújított járművek kielégítik a mindenkori biztonságtechnikai követelményeket és környezetvédelmi előírásokat. 
 
A közúti jármű javítási tevékenységhez szervesen kapcsolódik a közúti forgalombiztonsági vizsgáztatás. Részvénytársaságunk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt vizsgaállomás, így a személy- és tehergépjárművek közúti forgalombiztonsági vizsgáztatását a polgári lakosság számára is végezzük. 
 
A Magyar Honvédség haderő reformjának következtében mind nagyobb szerepet kapnak a BTR-80 és BTR-80A típusú lövészpáncélosok. Ennek okán társaságunk egyik kiemelt feladata a BTR-80 és BTR-80A harcjárművek modernizálása 2005-2010 közötti időszakban. Az eszközök felújítását követően elvégezzük az alapjárművek részleges korszerűsítését, valamint megtervezzük és kialakítjuk a harcrendbe illeszkedő különböző fegyvernemi különleges változatokat (pl.: mentő-vontató jármű, vegyi–, sugárfelderítő jármű, páncélozott sebesült kihordó jármű, stb.). 
 
Fentieken túl a HM CURRUS Zrt. végzi a Magyar Expedíciós Erők eszközeinek javítását. Munkatársaink szakértelmét a Magyar Honvédség jellemzően Irakban, a Balkánon és Afganisztánban vette, illetve veszi igénybe. 
 
A katonai eszközök felújítása és karbantartása mellett a CURRUS széleskörű tervezői, kutatás-fejlesztési és gyártási képességekkel rendelkezik, amellyel felújítási és új haditechnikai eszköz fejlesztési tevékenységét támogatja.
Jelentősebb, ma már sorozatban gyártott fejlesztéseink:
  • Nehéz tűzoltó gépjárművek katonai repülőterek és a szárazföldi csapatok számára;
  • Többcélú utánfutó alvázon áramforrás aggregátorok, tűzoltó utánfutók, vegyimentesítő utánfutók, egyéb utánfutók gyártása a megrendelő igényei szerinti kialakításban;
  • Univerzális mechanikus fegyverállvány és ballisztikai védelemmel ellátott lövész torony utólagos kialakítása Mercedes Benz (MB) G-280, HMMWV és Cougar típusú könnyű páncélozott járművekhez a Magyar Expedíciós Erők részére;
  • Utólagos páncélvédettség növelés MB G-270 járművekhez a Magyar Expedíciós Erők részére;
  • Speciálisan felszerelt tűzszerész gépkocsik kialakítása közúti (Volkswagen T5) valamint terepjáró (MB UNIMOG 4000) gépjármű alvázakon.
 
A Társaság nagy tapasztalattal rendelkezik haditechnikai eszközök CFE egyezmény szerinti megsemmisítésében is. Napjainkig több, mint 1500 harckocsit és harcjárművet semmisítettünk meg, valamint az Egyesült Királyság 36. Műszaki Ezred részeként tevékenykedve a HM Currus Zrt. ugyancsak feladatot kapott a Macedóniai lázadók fegyvereinek megsemmisítésére, tábori körülmények között. 
 
A HM CURRUS Zrt. ISO 9001 és AQAP-2110 szerinti minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik, továbbá „NATO Titkos” szintig minősített NATO beszállító. 
 
Meglévő gyártási képességeinket elsősorban a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek ipari javításához tartalék alkatrészek gyártásához használjuk. 
 
Ezen kapacitás mind gazdaságosabb kihasználása lehetőséget biztosít különböző polgári termékek gyártására is.
 
A Társaság tevékenységi körének kibővítésére a cég területén található gyártó egységek (forgácsoló, és lakatos műhely) szabad kapacitására is elérhetőséget biztosít a polgári szféra felé. 
 
Forgácsoló és lakatos műhelyünkben hegesztett szerkezetek elkészítését, sajtolást, préselést és forgácsolást illetve plazmavágást vállalunk. 
 
Cégünk személy és tehergépjárművek hatósági műszaki vizsgára felkészítését, műszaki vizsgáztatását illetve a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatát követően a zöldkártya kiállítását is vállalja. 
 
Alaptevékenységünkben, valamint fejlesztési feladatainkhoz, javítási, gyártási képességeink fejlesztésében szívesen működünk együtt más, külföldi vagy magyar cégekkel.

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában