Búcsút intenek a lánctalpasoknak az oroszok?

2012-07-19

Vlagyimir Csirkin vezérezredes, az orosz szárazföldi erők főparancsnokának nyilatkozatából az derül ki, hogy a minisztérium úgy döntött, hogy a lánctalpas járművek túlnyomó részét lecseréli. Ezen lépést támogatandó nemsokára be is indulnak majd a K+F programok. 


Csirkin elmondása szerint a döntés érinti az önjáró lövegeket, légvédelmi rendszerek hordozóplatformjait és a könnyű harckocsikat. Arról egyelőre semmi konkrétum, hogy nagyjából milyen százalékos arányt fed a “túlnyomó többség”, illetve céldátumokról sincs még említés.  

 

Minden esetre ez így igen költségesnek ígérkezik, még akkor is, ha csak a kivénhedt, amúgy is cserélendő rendszerek esetében tervezik a váltást, hiszen a hadrendben álló orosz önjáró lövegek majdnem kizárólagosan lánctalpasok – tekintsünk el a Fekete-tenger partján állomásozó, partvédelmet ellátó pár darab A-222 Bereg-től.

Könnyű harckocsi alatt elvileg a kis számban hadrendben álló PT-76 jöhet számításba, amivel viszont a tengerészgyalogság rendelkezik, nem a szárazföldi erők, így nem teljesen egyértelmű, hogy például a hatalmas mennyiségben hadrendben álló BMP gyalogsági harcjárművet, vagy legalábbis a régebbi változataikat is cserélni kívánják-e. Amennyiben igen, akkor is kérdéses, hogy esetleg nem csak visszavenni akarnak a mennyiségükből a kerekes alternatívákat rendszeresítve. 

 

 

A 2S19Msta önjáró tarackok nagy számban állnak hadrendben az orosz haderő színeiben. A löveget T-80-as alapra helyezték anno a mérnökök.

 

A döntés mögött meghúzódó egyik legfontosabb szempont valószínűsíthetően az élettartam alatti anyagiak: Csirkin ugyanis azt nyilatkozta, hogy míg egy lánctalpas jármű mintegy 30 000 kilométert futhat nagyjavításig, addig ez egy kerekes jármű esetében 1 millió kilométer is lehet. Továbbá nem elhanyagolandó szempontként lett megjelölve az is, hogy kerekes harcjárművek átcsoportosítása esetében lényegesen kisebb mértékben vannak a vasúti szállításra kényszerülve.

Kapcsolódó videó a Beregről:

http://www.youtube.com/watch?v=jynqlDOXv4Y&feature=player_embedded

 

 


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában