Francia – orosz harcjármű van készülőben?

2012-07-19

Az oroszok számára eddig sem volt idegen a francia technológia, azonban eddigi együttműködésük úgy tűnik eggyel magasabb fokra lépett: az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronexport nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy Franciaország és Oroszország az elkövetkező 18 hónap alatt egy közös fejlesztésű páncélozott gyalogsági harcjármű összehozásán fog munkálkodni.


A Roszoboronexport igazgatóhelyettese, Igor Szevasztyanov úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett francia-orosz csoport mindkét fél legújabb technológiáit adja majd be a project kapcsán – aminek kapcsán jelenleg még csak egy vázlatos terv, illetve egy modell áll készen.

 
Szevasztyanov kitért arra is, hogy a jármű alapját a franciák, míg fegyverzetét az oroszok adják majd, és hogy a gallok érdeklődést mutatnak az iránt, hogy a program végtermékét közösen gyártsák az oroszokkal, harmadik félnek történő eladásra. Emellett elképzelhető az is, hogy a két fejlesztő nemzet haderejében történik majd meg a hadrendbe állítás, így a járműnek a NATO és orosz szabványoknak egyaránt meg kell majd felelnie.
Szevasztyanov egyébként azt is pedzegette, hogy akár az Egyesült Államokkal is lehetne közös projectet indítani.
 
A fentiek alapján elég valószínűnek tűnik, hogy a franciák részéről a fő partner a Panhard lehet, akinek portékái iránt Moszkva korábban már érdeklődést mutatott. Mindemellett fegyverzet terén – legalábbis a RIA Novosztyi általi angol fordításban – löveg került említésre, ami alapján valamiféle IFV kategóriás járművet lehet elképzelni.
 
Panhard VBL Afghanisztánban 2006-ban. Ezen francia járművek szerepet kaptak a balkánon és szomáliában is. | Fotó: Supercopter, Wikipedia
 

Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában