Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

2012-11-08

Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt.


A másik, némi kényszerszünet után immáron újból robogó program, a HMMWV utódját kereső JLTV – az Egységes Könnyű Taktikai Jármű (JLTV – Joint Light Tactical Vehicle) program.

Azonban eddig valahogy nem nagyon került szóba azon program, amelynek gyümölcseként az előbb említett két méretkategória között helyet foglaló járművet várnak a tengerészgyalogosok. A Marine Personnel Carrier programról beszélünk, aminek célja egy páncélozott, nagy mozgékonyságú, úszóképes, felfegyverzett kerekes harctéri személyszállító jármű beszerzése.

A prioritást élvező, elődjéhez hasonlóan lánctalpas Amphibious Combat Vehicle a tengerészgyalogosoknak a hajókról a partra történő gyors szállítását, majd ott verekedésük segítését hivatott támogatni, de az MPC gépeknek is ki kell tudni úszni a partra, igaz, ezen képességük messze elmarad kollégájuktól. A 2 fős személyzeten felül 8-9 tengerészgyalogos fogadására alkalmas szállítójárművek a szárazföldön lennének elemükben, bár a szárazföld belsejében található víztömegeken történő átkelés már nem okozna nekik gondot.

A tengerészgyalogosok minden esetre ragaszkodnak a lánctalpas és kerekes platformhoz is.

Augusztusban 4 pályázó – Lockheed Martin/Patria, BAE Systems/Iveco, General Dynamics és a SAIC – kapott fejenként 3,5 millió dollárt fejlesztésre.

 

General Dinamics EFV Lockheed Martin Havoc, avagy  Patria AMV | Fotó: Lockheed Martin
Iveco SUPERAV 8x8 A Terrex fizimiskája némiképp a finnek gépének megjelenést idézi.

 

 

 

 

 


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában