ELTA Granite az új felderítő jármű

2011-11-22

Köztudott, hogy az izraeli védelmi ipari vállalatok a világ élvonalát képviselik, fejlesztéseik sokszor megelőzik az olyan nagyhatalmakéit is, mint Oroszország vagy az Amerikai Egyesült Államok. Mivel legtöbbször a mikroelektronika vagy a szoftveres rendszerek területén alkotnak, ezért kevés látványos újdonsággal szolgálhatnak, bár azokból sincs hiány. Most éppenséggel egy felderítő járművel jelentkeztek, ami ugyan egy amerikai eredetű alvázra épült, ám csak a nagyon szakavatott szem számára tűnhet fel némi hasonlóság az alapot képző modellel.


Az ELTA Systems által kifejlesztett és gyártott Granite jármű a Ford 550-es modellen alapul. Feladata a harctéri felderítés, a műveleti területen mozgó ellenséges élőerő és technika észlelése és követése, valamint az adatok továbbítása a parancsnoki központnak és a harcoló egységeknek. Ez egyrészt nagyfokú terepjáró-képességet, másrészt megfelelő mértékű fizikai és elektronikus védelmet igényel, valamint természetesen modern felderítő berendezéseket. Az első szempont a kiváló alváz miatt adott volt, a másodikról az izraeliek maguk gondoskodtak: a járművet felszerelték energiaelnyelő ülésekkel és a legkritikusabb pontokon páncélzattal.

 

A Granite „szeme” egy komplex, több elemből álló rendszer. Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) által korábban alkalmazott járművek módszerével szemben (a fedélzeti radar 360 fokban forogva pásztázta a harcmezőt, körbe forgatva az antennát, ezáltal nem volt képes egy időben teljes lefedettséget biztosítani) több lokátorral szimultán tartja megfigyelés alatt környezetét, így egyszerre minden oldalt képes lefedni. Ehhez járulnak hozzá a különböző elektrooptikai és infravörös felderítő berendezések, amik éjszaka is képesek valós idejű képet adni a helyzetről. A begyűjtött információkat a fedélzeti számítógépek és a jármű személyzete elemzik, majd elküldik őket a parancsnoki központnak, vagy szükség esetén a megjelölt baráti harcoló alakulatnak.

A nagyfokú integrációnak, automatizálásnak és miniatürizálásnak köszönhetően a felderítőrendszerek kezelőszemélyzetét kettőről egy főre sikerült redukálni, vagyis a közvetlen veszélynek kitett katonák száma is csökkent. A tervek szerint a közeljövőben további képességeket is biztosítanak majd a Granite számára. Hamarosan kipróbálásra kerülhetnek az izraeli hadseregben is a civil szférában egyre inkább elterjedő táblagépek, amelyeket egyelőre alegységszinten osztanának ki, később azonban lehetségessé válhat, hogy minden katona rendelkezzen eggyel. A felderítő rendszerek által közvetített képet adatátviteli rendszeren keresztül ezekre lehet majd vetíteni, így növelve a katonák helyzetértékelő képességét.

 


Forrás: htka.hu

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt. HB 51-55: ez a rendszáma a sorrendben századik katonai moduláris autóbusznak, amelyet november 28-án adtak át az Ikarus Járműtechnika Kft. telephelyén, Székesfehérváron. Utolsó ellenőrzés, belső-külső takarítás, és futáspróba után az MH Logisztikai Központ átvételi osztályának szakemberei – öt másik... Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában