Orosz Kentaúr?

2012-05-15

Úgy tűnik az Iveco LMV után akár már a közeljövőben újabb elemmel gyarapodhat az olasz-orosz katonai együttműködés: Oroszország jelenleg épp teszteli a B1 Centauro kerekes harcjárműcsaládot. Moszkva az év végig tartó tesztek eredményétől függően licence gyártásba venné a típust.

 

 


Az Iveco Fiat – Oto Melara páros nevéhez köthető típusból az olasz forrás közlése szerint jelenleg egy 105 és egy 125 milliméteres löveggel szerelt változat tartózkodik a Moszkvai körzetben, de nemsokára csatlakozik hozzájuk egy 120 milliméteres löveggel és egy és 30 milliméteres gépágyúval rendelkező változat is.

A B1 Centauro alapváltozata az 1991-től rendszeresíteni kezdett, 105 milliméteres Oto-Melara löveggel szerelt harckocsivadász – felderítő változat, melynek tervezésekor az elvárás az volt, hogy a Leopard 1 tűzerejével rendelkezzék, a nagymacskánál nagyobb mobilitással párosítva. Ennek a változatnak a szállításáét 2006-ban fejezték be, azóta pedig az olasz haderő érdeklődést kezdett mutatni a menet közben elkészült 120 mm-es változat iránt is.

Az alapvetően Olaszország és Spanyolország által rendszeresített harcjárműnek a harckocsik kiiktatására szánt változata mellett van egy gyalogsági harcjármű típusa is VBM Freccia név alatt. Ennek fejlesztése ugyan már az ezredforduló előtt véget ért, az olasz megrendelés csak 2006-ben futott be. A 249 megrendelt jármű közül a legtöbb az Oto Melara Hitfist Plus tornyát kapta, amelyben egy 25 mm-es gépágyú ásítozik. Kisebb darabszámban lett rendelve harckocsi elhárító változat Rafael Spike rakétákkal, illetve még kisebb mennyiségben 120 mm-es aknavetővel szerelt változat is.

 

Ha az orosz teszteken – amelyek elviekben az idei év végéig tartanak majd – a Centauro valamelyik, az oroszoknak tetsző változata megfelelőnek találtatik, akkor az olasz forrás elmondása szerint sor kerülhet egy közös vállalat létrehozására – amelyben vélhetően a Kamaz lenne az olaszok orosz partnere.

 

Kapcsolódó videók:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GJ9CAgsLQGk

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S-PpdShNiWs

 


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában