Stratégiai szemléletet kaptak a vezérkari tanfolyamot végzett tisztek

2011-07-14

Stratégiai szemléletet kaptak a magyar katonai oktatás csúcsát, a vezérkari tanfolyamot végzett tisztek – hangzott el július 13-án Budapesten, a tanfolyam kibocsátó ünnepségén.


Szerda délelőtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Zrínyi termében és parancsnoki arcképcsarnokában rendezték meg a 21. vezérkari tanfolyam kibocsátó ünnepségét, amelyen tizenegy végzős tiszt vehette át oklevelét.

A rendezvényen először dr. Padányi József mérnök ezredes, a ZMNE megbízott rektora emelte ki: a felsőfokú vezetőképző tanfolyam meghatározó az egyetem portfóliájában, és az azt elvégző tisztek vagy már most meghatározó szerepet játszanak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség életében, vagy a jövőben szolgálnak majd kulcsfontosságú beosztásban. Mint fogalmazott, a vezérkari tanfolyam a magyar katonai oktatás egyfajta kicsúcsosodását jelenti, amelyre a tárcának és a honvédségnek egyaránt szüksége lesz a jövőben is, így a 2012 januárjában felálló Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Karán is folytatódik majd.

Ezt követően Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke, Padányi József, illetve dr. Felházi Sándor mérnök ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja adták át a kibocsátottaknak a bizonyítványokat és a tárgyjutalmakat. Az átadást követően Bozó tábornok tolmácsolta a megjelenteknek a Honvéd Vezérkar főnökének szívélyes üdvözletét és gratulációját, majd kiemelte: a vezérkari tanfolyam a magyar katonai oktatás „sava-borsa”, amit az is bizonyít, hogy az 1993 óta az új rendszerű képzésben végzett 255 tiszt közül 33-an tábornokok lettek, további 30-an pedig a tudományos életben produkáltak kimagasló eredményeket. Mint hangsúlyozta, a végzettek szemléletet kaptak a képzés során, elméletben és gyakorlatban is megtanulták a stratégiai gondolkodást.

Bozó Tibor úgy fogalmazott: a Magyar Honvédségben, illetve a nemzetközi környezetben zajló változások közepette szükség van ezen ismeretek széles látókörű, logikus alkalmazására.

Válaszbeszédében Mogyorósi József mérnök alezredes a tanfolyamot elvégzők nevében köszönetet mondott a tárca, a Honvéd Vezérkar és az egyetem vezetőinek, illetve a tanfolyam parancsnokának, dr. Resperger István mérnök ezredesnek, amiért segítették őket katonai pályájuk most záródó, kiemelt jelentőségű fejezete során. Végezetül hozzátette: a tanfolyam mottójának megfelelően, az elsőbbség, a felsőbbség és a kompetencia jegyében szolgálnak majd a haza védelme, illetve a NATO és az Európai Unió által támasztott követelmények teljesítéséért.


Forrás: www.honvedelem.hu

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt. HB 51-55: ez a rendszáma a sorrendben századik katonai moduláris autóbusznak, amelyet november 28-án adtak át az Ikarus Járműtechnika Kft. telephelyén, Székesfehérváron. Utolsó ellenőrzés, belső-külső takarítás, és futáspróba után az MH Logisztikai Központ átvételi osztályának szakemberei – öt másik... Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában