Megússzák a kivonást a cseh harckocsik

2011-08-19

Miközben a gazdasági válság hatásaként egyre-másra életbe lépő megszorító intézkedések miatt Közép-Európa haderői sorra veszítik el fontos képességeiket, bizonyos helyeken a döntéshozók még szem előtt tartják a nemzetbiztonsági érdeket. Az egyik ilyen állam Csehország, melynek védelmi minisztériuma a napokban szembeszállt a költségcsökkentéssel, és úgy döntött: nem hagyja, hogy hadserege tovább gyöngüljön. Döntésük értelmében a cseh fegyveres erők továbbra is számolhatnak harckocsizóikkal, akik modernizált, a 21. század igényeinek megfelelő páncélosokat tudhatnak magukénak.


A Cseh Köztársaság hatalmas mértékű költségvetési megszorításai elérték a védelmi tárcát is: a kormány arra kötelezte a honvédelmi minisztériumot, hogy csökkentse kiadásait, akár bizonyos fegyvernemek megszüntetésének árán is. A kiszemelt prédát a harckocsizók jelentették, akiknek meg kellett volna válniuk modernizált T-72M4CZ MBT-iktől. Ezt viszont a védelmi minisztériumban nem engedték, hanem inkább úgy határoztak: követik az áprilisban kiadott, Fehér Könyv néven ismert stratégiai doktrínát, és továbbra is rendszerben tartják nehézpáncélosaikat. Legalábbis addig, míg azok elérik élettartamuk végét – ez 2025-ben következik be. Arról, hogy azután mi lesz, egyelőre nem nyilatkoztak, de a helyi mentalitást ismerve nincs ok aggodalomra.

 

”Nem akarjuk elveszíteni a nehéz páncélosok által képviselt erőt, melyet semmi más nem képes pótolni.” – adott hangot véleményének Miroslav Zizka dandártábornok, helyettes vezérkari főnök.

Ezzel egyetemben a honvédelmi minisztérium arra törekszik, hogy eladja a közel 150, raktáron lévő, modernizálatlan T-72-esét, melyekből némi plusz juttatást szeretne nyerni a tárca számára. Ezek a páncélosok állításuk szerint jó állapotban vannak, és szükség esetén elvégezhető lenne rajtuk az M4CZ változathoz hasonló modernizáció és élettartam-növelés – természetesen nem ingyen.


Forrás: htka.hu

100 új buszt kap a Magyar Honvédség

100 új buszt kap a Magyar Honvédség Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában