Iraknak kellenek az amerikai fegyverek

2011-08-01

Az iraki kormányfő azt szeretné, hogy 2011 vége után is maradjanak amerikai katonák az országban: ezért aztán július 30-án, szombaton azt javasolta, hogy minden fegyvervásárlási szerződésbe vegyék be amerikai katonai kiképzők jelenlétét.


Núri al-Máliki újságírók előtt azt is kijelentette, hogy Irak 36 darab„„ F-16-os vadászgépet kíván vásárolni. Korábban még 18 vadászgép vásárlásáról volt szó, de hónapokkal ezelőtt befagyasztották a tárgyalásokat, mert az iraki kormány jelezni akarta a közvélemény felé: az amerikai harci gépek vásárlása helyett inkább a közszolgáltatásokat javítaná.

„A képzési programokhoz nincsen szükség a parlament jóváhagyásához. A kormány így be kívánja venni a fegyvervásárlási szerződésekbe az amerikai katonai kiképzők jelenlétét, hogy megtanítsák az iraki katonáknak a fegyverek kezelését” - mondta Máliki. Hozzátette: elküldte a parlamentnek a jelentést, amelyben hangsúlyozza, hogy az iraki biztonsági erőknek szükségük van a vásárolt fegyverek kezelésének elsajátítására. További részleteket nem közölt.

A képviselők többsége ellenzi, hogy az év vége után is maradjanak amerikai katonák Irakban. Jelenleg 47 ezer amerikai katona van Irakban, a 2008 novemberében Washington és Bagdad között aláírt szerződés értelmében az év végéig valamennyinek el kell hagynia az arab országot.

Núri al-Máliki közölte, hogy két napja aláírta a 36 darab F-16-os vásárlásáról való tárgyalások megkezdéséhez szükséges okmányokat. Az új szerződés több milliárd dollár értékű, és a teljesítése több évbe telik, mert le kell gyártani a gépeket és ki kell képezni az iraki pilótákat. A kormányfő egyébként szombaton megkapta a parlament jóváhagyását a minisztériumok számának egyharmaddal történő csökkentésére.


Forrás: honvedelem.hu

100 új buszt kap a Magyar Honvédség

100 új buszt kap a Magyar Honvédség Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában