Új önjáró löveget kapnak az orosz ejtőernyősök

2011-08-04

Nyikolaj Ignatov altábornagy, a VDV parancsnoka a napokban arról számolt be a nyilvánosságnak, hogy mostanra sikeresen befejezték egy új, deszantolható önjáró löveg (self propelled gun – SPG) fejlesztését és tesztelését, gyártása hamarosan beindulhat.


A rejtélyes, egyelőre típusjelzés nélküli jármű várhatóan 2013-tól állhat szolgálatba nagy példányszámban, leváltván a kiöregedő 2S9 Nona-S és SVK lövegeket. Ezeket még az 1980-as években rendszeresítették, alapjukat a BTR-80 képezte. Mára feladataik egy részét átvették a modernebb 2S31 Vena-k, ám szükségessé vált egy másik löveg rendszeresítése is.

 

2S31 Vena önjáró löveg |Forrás: Defense Update

 

A Vena a BMD-3 alvázára épült, és 120 mm-es huzagolt csövű ágyújából képes orosz és NATO-szabvány lövedékek tüzelésére – ezzel egyértelműen nyitva az exportpiacok felé. Az Ignatov által beharangozott új típus valószínűleg vagy a Vena még tovább modernizált verziója lesz, vagy pedig a BMD-4-ből került átalakításra. Utóbbi egyébként valószínűbb, hiszen ezzel logisztikailag is előnyössé válna a rendszeresítése, lévén a két jármű sok hasonlóságot mutatna üzemeltetési szempontból.

Egyelőre tehát nem tudunk túl sokat, azonban a projektnek már a léte is sokatmondó. Eszerint az orosz hadvezetés nem csak a száját jártatta, mikor a VDV nagyarányú modernizációját és bővítését hirdette, tehát tényleg fontosnak tartják a haderőnemet. Ennek oka lehet a grúziai háború és annak tapasztalatai, mely során a légi mozgékonyságú csapatok bevetése sok hasznot hozott, küldetéseik sikeresnek bizonyultak. Ignatov szerint az új SPG fejlesztésénél is figyelembe vették ezeket a tapasztalatokat, felkészülvén a jövő hasonló konfliktusaira.


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában