Nagy offenzíva Líbiában

2011-08-09

A líbiai lázadók újabb támadást indítottak a kormányerők csapatai ellen, a felkelők célja, hogy az új front megnyitásával a Moammer Kadhafi líbiai vezető hátországának számító Tripolit elérve megtörjék a több hónapja tartó patthelyzetet.


A felkelők az ország nyugati hegyvidékén található erődítményeikből kezdték meg a Tripoli irányába tartó offenzívát. Hétvégén több ezer lázadó tört ki a tunéziai határnál lévő Nafusa hegyeiből az ellenzéki központoknak számító Zavíján és Szabratán keresztül, hogy elérje a Földközi-tenger partján fekvő területeket. Bombázás és rakétatámadás hangjai hallatszottak a Tripolitól mintegy 80 kilométerre lévő Bir el-Ganám város környékéről szombaton, ahol a nap folyamán a lázadó erők tankjai csaptak össze Kadhafi csapataival. Később szemtanúk romba dőlt épületekről számoltak be, amelyek feltehetően a NATO légicsapásaiban semmisültek meg, továbbá a kormányerők három füstölgő harckocsiját észlelték.

 

A lázadók abban bíznak, hogy sikerül áttörést elérniük Líbia nyugati részén, miután a NATO öt hónapja tartó légicsapásai ellenére sem voltak képesek átvágni a kormányerők frontvonalait az ország középső részén. „(Kadhafi) most csak védekezni tud ellenünk. A fő célállomásunk Tripoli, de nem ugorhatunk közvetlenül oda. Lépésről-lépésre haladunk” – mondta Dzsuma Ibrahim, a felkelők parancsnoka. A felkelők Líbia keleti felét tartják kézben, míg a Kadhafi-rezsim az ország nyugati területeit irányítja – bár a felkelőknek itt is vannak hadállásaik.

 

A felkelők szerint meghalt Kadhafi egyik fia

A NATO egyik légi csapásában – augusztus 5-re, péntekre virradóra –, Zlíten városánál meghalt Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, a 27 éves Hamisz – közölték a felkelők.

Szóvivőjük, Mohamed Zavivi elmondta, hogy Hamisz egyike volt annak a 32 embernek, aki a fővárostól 150 kilométerre keletre fekvő várost ért támadásban meghalt. A Kadhafi fiának halálával kapcsolatos értesülést a kormányerők soraiban végzett felderítés alapján szerezték.

 

Hamisz Kadhafi a felkelők ellen bevetett egyik elit egység parancsnoka volt. Halálának körülményei egyelőre nem ismeretesek. A NATO-erők április 30-ról május elsejére virradóan végrehajtott légitámadásában meghalt Kadhafi másik fia, Szeif al-Arab és három unokája.


Forrás: honvedelem.hu

100 új buszt kap a Magyar Honvédség

100 új buszt kap a Magyar Honvédség Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában