Lánctalpas vagy kerekes?

2012-08-13

Dánia 2011 tavaszán állt elő azzal, hogy időszerűnek érzik a hadsereg M113 gépparkjának nyugállományba küldését ami végett természetesen új páncélozott szállító harcjárművek (APC) beszerzése lesz aktuális. A dolog némi csúszással mostanára jutott el odáig, hogy az előszelektálás után meghívásra kerüljenek a tenderre a potenciális szállítók. Hogy az M113 utódja lánctalpas lesz-e, avagy kerekes, azt egyelőre még nem döntötték el a dánok. Ehelyett egy huszárvágással 4 lánctalpas és 4 kerekes harcjárműt kívánnak egymásnak ereszteni.


A tenderre meghívott 8 európai vállalat közül kettő az amerikai érdekeltségű General Dynamics European Land Systems égisze alá tartozik, és ezzel egyben a GD az egyetlen olyan versenyző, aki a lánctalpas és a kerekes kategóriában is versenyzőt tud állítani.

Lánctalpas vonalon ez nem más, mint az osztrák – spanyol koprodukcióban megvalósult ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) gyalogsági harcjárműnek (IFV) az APC változata változata. Kerekes vonalon ugyan svájci és osztrák portékával is nevezni tudnának az amerikaiak, de a dánoknak elvileg a svájci MOWAG Piranha szimpatikusabb, mint a legutóbb a csehek által választott osztrák Pandur. Ebben nyilvánvalóan nem kis szerepet játszott azon tény, hogy a dán szárazföldi erők 100 darab feletti mennyiségben rendelkeznek Piranha III-al.

 

A dán tenderen lánctalpas vonalon jó eséllyel indulhat a másik mamut, a BAE Systems is, hiszen ők a svéd, immáron 1 000 darabos rendelés felett járó CV90 gyalogsági harcjármű APC változatával a CV-90 Armadillo-val nevezhetnek. Az eredetileg IFV kategóriás CV90 pedig egy kisebb darabszámban már hadrendben áll a dánoknál – logisztikai vonalon ez mindenképp plusz pont.

 

A lánctalpas négyest a németek fejezik be. Egyrészt a a Rheinmetall a 2010 vége óta sorozatgyártásban lévő Pumával, másrészt az alapvetően a német haderő páncélosainak pátyolgatásával foglalkozó FFG Flensburger által. Utóbbi vállalat úgy jönnek a képbe, hogy idén jelentették be első saját fejlesztésüket, a G5 APC-t.

 

FFG Flensburger G5

 

A négy lánctalpas tehát összegyűjtve, és az egyik kerekes is ismert. Tovább haladva a listán talán senkinek nem okoz meglepetést, hogy a kerekes járművek csoportjában a GD mellett ott található a finn Patria az AMV-vel. De a listában helyett kapott a francia Nexter is, akiktől vélhetően a VBCI jöhet számításba. A sort a német-holland ARTEC zárja, akik a francia vasnál vélhetően esélyesebbnek minősíthető Boxerrel szállhatnak ringbe.

 

Boxerek - indulásra készen

 

A várhatóan már akár 2014 vége előtt kiválasztásra kerülő győztes típusnak több változatban – APC, parancsnoki, mentő, aknavetős, műszaki-utász – helyt kell majd állnia, ám hogy pontosan mekkora darabszámban kerülhet majd rendszeresítésre, arról egyelőre nincsenek konkrét adatok – a várakozások szerint valahol 200-450 db között, de legnagyobb valószínűség szerint 360 db körüli mennyiségről lesz szó. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy végül mekkora mennyiségű M113 kerül kivonásra.


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában