Új szakaszába lép a JLTV program

2012-08-22

A 2015-től a HMMWV cseréjét megvalósítani hivatott JLTV program ugyan korábban úgy tűnt, hogy anyagi okokból berekesztődik, de idén már ismét a törvényhozók teljes anyagi támogatását élvezheti.

A U.S. Army és a U.S. Marine Corps illetékesei belátták, hogy egy elfogadható, a korábbinál lényegesen karcsúbb árcédula hiányában ismét gyorsan meghiúsulhat a támogatás. A járművenkénti korábbi 450 000 dolláros ár helyett így állítólag aktuálisan 250 000 környékére csökkent az elvárt vételár. Változások történtek a mezőnyben is!


A 2012 márciusának végén a végleges járműváltozatok összehozásának céljával útra indított szakasz a korábbi nyertes csapatok mellett újabb 3 pályázóval startolt el.

 

A Lockheed Martin vezette csapat JLTV alváltozatai.(Fotó: Lockheed Martin) A General Dynamics és az AM General duó alkotta General Tactical Vehicles összetétele a Program kezdetétől változatlan, ám a benevezett járgányt lecserélték - immáron a General Dynamics égisze alá tartotó svájci MOWAG Eagle módosított változatáról van szó.  (Fotó: General Tactical Vehicles)

 

A Valanx - az egykoron a BAE Systems és a Navistar közös versenyzője immáron csak a BAE Systems alá tartozik, mivel a Navistar kiszállt. (Fotó: BAE Systems) A BAE faképnél hagyásának oka az volt, hogy önállóan nevezhessenek a tavaly ősszel bemutatott Saratoga nevezetű gépükkel.  (Fotó: Navistar Defense)

 

Az esetleges alulmaradás az AM Generalt érintené a legkellemetlenebbül, hiszen a HMMWV gyártójának lenne a legnehezebb önállóan babért szereznie a nemezteközi porondon. Nem is bízzák a véletlenre a dolgot, hiszen a General Dynamics-szel való páros nevezés mellett önállóan is indulnak. A fenti fotón dagonyázó, a Humvee-vel a Navistar Saratogánál is nagyobb külső(!) hasonlóságot mutató jármű a BRV-O, avagy Blast Resistant Vehicle Off Road. (Fotó: AM General) A zömmel nagyobb vasakban érdekelt Oshkosh ezen "aprósága" az L-ATV. Ezzel nevezett újra a 2008-as szelektáláson elbúcsúztatott gyártó. (Fotó: Oshkosh Defense)

 

A JLTV program aktuális, januárban kiírt és március végén elstartolt szakasza kapcsán az eredeti kiírásban június végére ígértek eredményhirdetést, erre azonban nem került sor.

 

A legfrissebb tájékoztatás szerint az Army részéről augusztus 24-én kerül megnevezésre mely versenyzők lesznek a továbbjutók. Elvileg három pályázó jut tovább a következő, 27 hónapos szakaszba. Ezen idő alatt mindegyik továbbjutónak 22 járművet kell majd átadnia további tesztelésre.

 

Sajnálatos hír, hogy a korábban tervezgetett HMMWV képességbővítési program nem valósul meg. A 2013-as költségvetésben legalábbis nem szánnak rá pénzt, az így felszabaduló ősszeg a JLTV finanszírozására fordítják.

 

Kapcsolódó videók:

 

Lockheed Martin JLTV

EAGLE IV

BAE Systems Valanx

Navistar Saratoga

AM General BRV-O JLTV

Oshkosh Defence L-ATV JLTV

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában