Ismét napirenden a Centauro az oroszoknál

2012-08-27

Újból terítékre került az olasz Centauro harcjármű család az orosz sajtóban. Tavasszal Oroszországba érkezett a Centauro harckocsivadász változata, méghozzá 2 példányban, hiszen az olaszok és spanyolok által rendszeresített, 105 mm-es löveggel szerelt harckocsivadász mellett egy 125 mm-es löveggel szerelt változat is tesztelés alatt áll Moszkva közelében.


Májusban mindezek mellett azt is tudni lehetett, hogy a későbbiekben érkezik egy 120 mm-es lövegű változat és egy gépágyús IFV variáció is. A napokban be is futott ezen 2. olasz szállítmány a Fekete-tenger legjelentősebb orosz kikötőjébe, Novorosszijszkba. A korábbi információk szerint az IFV változat 30 mm-es gépágyúval rendelkezik majd. 

 

Centauro-k természetesen egy esetleges licencegyártás kapcsán kerültek Oroszországba, ám hogy ebből lesz-e konkrét együttműködés, az már kérdéses. Minden esetre a napokban egy védelmi kiállításon Oroszország egykori NATO nagykövete nem fogalmazott teljesen elutasítóan.

 

Dimitrij Rogozin miniszterelnök helyettes azonban kijelentette, hogy Oroszország nem fog nagyobb mennyiségben külföldi harcjárműveket beszerezni, igaz attól nem zárkóznak el, hogy esetleges együttműködések formájában csökkentsék az orosz haditechnika lemaradását ott, ahol erre igazolhatóan szükség van.

A burkoltan emlegetett technológiai transzfer kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy a Centauro-k pont azért vannak tesztelés alatt, hogy az orosz illetékesek felmérhessék mit is tudnak ezen gépek nyújtani, milyen esetleges előnyeik vannak az orosz megfelelőikkel szemben.

Rogozin persze nem rejtette véka alá, hogy teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy a nyugat még a jelenlegi gazdasági helyzetében sem lenne hajlandó a legmodernebb technológiáját eladni az oroszoknak.

 

Kapcsolódó videó: 

Land APC OTO Melara Centauro 8x8


Forrás: htka.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában