Új fogadóépület a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen

2011-08-29

A mohácsi csata 485. évfordulója alkalmából – augusztus 28-án, vasárnap – ünnepélyes keretek között adták át a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületét Sátorhelyen. A rendezvényen részt vett és koszorút helyezett el dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.


Az avatási ünnepségen megtartott beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke felelevenítette a mohácsi csata és a közvetlenül utána következő korszak legfontosabb állomásait, majd kiemelte: a magyarság megmaradása a nemzeti érdek feltétlen követésének köszönhető, „és erre az erőre ma is nagy szükség van”.

 

„A harc manapság nem fegyverekkel zajlik, de ne legyen kétségünk afelől, hogy látható, vagy láthatatlan hatalmak ma is sorsdöntő kihívás elé állítják az országot; amely kihívásnak ma sem kisebb a tétje, mint alávetettség, vagy függetlenség. A történelem arra tanít minket, hogy bajainkban csak magunkra számíthatunk” – húzta alá a házelnök.

Dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke szerint szembe kell néznünk saját történelmünkkel. Kifejtette: hat évtizede már, hogy „elkezdődött a nemzet történelmének torzítása és a nemzettudat rongálása.”

„Ezek az alkalmak azért is fontosak, mert segítségükkel visszatérhetünk ahhoz az erős nemzettudathoz, amelyik több mint ezer éven át ezt a nemzetet megtartotta a Kárpát-medencében” – fogalmazott.

 

Az ünnepség koszorúzással zárult. Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök nevében Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztály vezetője, főhadsegéd; míg a Honvédelmi Minisztérium képviseletében dr. Szarka Gábor kabinetfőnök helyezte el a megemlékezés virágait az emlékhelynél.

A Vadász György Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész tervei alapján készült húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett; a Szent Koronát formázó négyszintes új fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad majd helyet.


Forrás: honvedelem.hu

100 új buszt kap a Magyar Honvédség

100 új buszt kap a Magyar Honvédség Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában