Thai Oplotok

2011-09-07

Az Interfax-Ukrajna hírügynökség a napokban tette közzé az állami fegyver exportőr vállalattól, az Ukrspecexporttól származó azon értesülését, mely szerint Kijev és Bangkok között megszületett a megállapodás 49 T-84 Oplot harckocsi szállításáról.


A thai haderő földön, vízen, levegőben történő fejlesztése kapcsán a harckocsi beszerzés már korábban is szerepelt a sajtóhírekben, hiszen annak nem megerősített híre, miszerint az ukrán harckocsi kiütötte a “Baby Abrams”-et (Hyundai Rotem K1) és akár 200 darab is beszerzésre kerülhet, már idén márciusban szerepelt a médiában. Néhol azzal fűszerezve, hogy a thai harckocsizók állítólag nem örülnek a döntésnek a T-84 automata töltője miatt. Arról nem szól a fáma, miszerint az eredeti T-84 Oplotról, vagy a cirka 2,5 éve rendelkezésre álló, az ukrán haderőben egyelőre kis mennyiségben – 10 db – rendszeresített modernizált, továbbfejlesztett változatról, a T-84 Oplot-M-ről van-e szó. Ugyanakkor persze igen valószínű, hogy az utóbbi eset áll fent.

 

Pillanatkép az Oplot-M teszteléséből

 

Az "eredeti" Oplot lőpróbán

 

Az Ukrspecexport nem volt túl bőbeszédű az árcédulával kapcsolatban, csak annyit árult el, hogy eddigi üzleteik között igen előkelő helyet foglal el ezen thai rendelés. Egyes értesülések, illetve becslések szerint 240 millió dollár körül van az üzlet értéke – melynek pontos tartalma nem ismert.

 

Ukrajnának nem ez az első nagy üzlete Thaifölddel, hiszen jelenleg épp folyamatban van nagyobb mennyiségű BTR-3E1 páncélozott csapatszállító leszállítása a délkelet-ázsiai országnak.

 

Kapcsolódó videók:

http://www.youtube.com/watch?v=Gj4dVTyuxJU&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=csHT8V04hlk&feature=player_embedded

 


Forrás: htka.hu

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt. HB 51-55: ez a rendszáma a sorrendben századik katonai moduláris autóbusznak, amelyet november 28-án adtak át az Ikarus Járműtechnika Kft. telephelyén, Székesfehérváron. Utolsó ellenőrzés, belső-külső takarítás, és futáspróba után az MH Logisztikai Központ átvételi osztályának szakemberei – öt másik... Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában