Elstartolhat a Warrior modernizálás

2011-11-03

Az angol gazdasági helyzet végett ezidáig bizonytalan volt a Warrior harcjárművek immáron pár éve húzódó modernizálása, ám nemrégiben bejelentették, hogy a Warrior Capability Sustainment Program (WCSP) megkapta a zöld lámpát. Minderre majdnem 2 évet kellett várni. A gazdasági okokból kétségessé vált program állítólag azután kapta meg a jóváhagyást, miután bejelentették, hogy az angol védelmi minisztérium beszerzési költségvetését 2015-től évi 1 százalékkal növelik.

 


1987-1995 között 789 Warrior gyalogsági harcjárművet gyártottak le az angol haderő számára, melyek az évek alatt számos hadszíntéren jelen voltak. Kisebb-nagyobb módosításokat eszközöltek is rajtuk, de mára időszerűvé vállt egy alapos modernizálási csomag végrehajtása. Erre a britek 1 milliárd fontot szánnak, melynek ellenében a tendergyőztes Lockheed Martin UK irányításával a járművek több aspektusa is alaposan megújul, megteremtve a lehetőséget a típusnak 2040 utánig történő hadrendben tartásához.

A program keretében 643 Warrior kapja meg a jármű túlélőképességét, illetve elektronikai vonatkozásait javítani hivatott Warrior Modular Protection System (WMPS) és Warrior Enhanced Electronic Architecture (WEEA) csomagokat. Ezen 643 járműn belül 449 Warrior offenzív tulajdonságait turbózzák fel a gépágyú és a kapcsolódó rendszerek cseréjével. A Warrior Fightability Lethality Improvement Program (WFLIP) keretében a Warriorok jelenlegi, nem stabilizált 30 mm-es RADEN gépágyúját egy, az angol-francia CTA International által fejlesztett 40 mm-es, stabilizált, gépágyúra cserélik.

 

Konkrétan a CT40 Case Telescoped Weapon System (CTWS) lett a nyerő, ami mint a neve is sugallja 40 mm-es teleszkópos lőszerrel dolgozik. (A teleszkópos lőszer elnevezés azt a megoldást takarja, mikor is a lövedéket teljesen belesüllyesztik a hüvelybe, melyből általában egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben látszik ki a hegye. Mindez kedvező kihatással van a helyigényre.) Ezen módosítással egyrészt növekszik a Warriorok ereje, másrészt a lőszertípus tulajdonságai végett ezen módosítás jelentős, állítólag 30 százalékos helymegtakarítást is jelent a korábbi megoldáshoz képest.

A munka, és így a pénzmag oroszlánrészét – 642 millió font – a tendergyőztes kapja, amely által egyébként mintegy 600 munkahely lesz biztosítva az angol vállalat üzemeiben, illetve beszállítói láncában.


Forrás: htka.hu, Fotó: Lockheed Martin

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt

Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt Átadták a századik honvédségi Currus Aries buszt. HB 51-55: ez a rendszáma a sorrendben századik katonai moduláris autóbusznak, amelyet november 28-án adtak át az Ikarus Járműtechnika Kft. telephelyén, Székesfehérváron. Utolsó ellenőrzés, belső-külső takarítás, és futáspróba után az MH Logisztikai Központ átvételi osztályának szakemberei – öt másik... Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában