A világ első fényképes haditudósítója

2011-12-15

A kolozsvári születésű Szathmári Pap Károly (1812-1887) festő, fotográfus, nyomdász, a világ első fényképes haditudósítója életéről, munkásságáról tartottak vetített képes előadást a közelmúltban a Közép-Európai Kulturális Intézetben.


Murádin Jenő művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja kismonográfiát írt Szathmári Pap Károlyról, amely 2003-ban a Kriterion Kiadónál jelent meg. Ebben a könyvben írta, hogy a kolozsvári fiatalember azzal szerzett nemzetközi hírnevet, hogy „képmegrögzítő” felszerelésével elment a krími háborúba (1853-1856), megörökítette a tájat, az erődítményeket, a csatatereket a szembenálló csapatokkal, és a katonai vezetőket is. Szabad bejárása volt mind az orosz, mind a török táborba. A csaknem 200 elkészült képet albumba gyűjtötte össze és 1855-ben bemutatta a párizsi világkiállításon. Ezzel a munkájával nagy ismertségre tett szert és számos díjjal jutalmazták.

 

Elkészült képeit felajánlotta Európa vezető uralkodóinak, Viktória királynőnek, III. Napóleonnak és Ferenc Józsefnek is. A franciaországi példányt 1871-ben tűz pusztította el, Viktória királynő arcmása is elégett, az osztrák és német példányok a második világháború alatt tűntek el, a művész bukaresti házát pedig 1944-ben bombatalálat érte és gyűjteménye teljesen elpusztult.

 

 

Szathmári Pap Károly Bécsben a képzőművészeti egyetemre járt, Itáliában több helyen tanult, majd visszatért szülőföldjére. 1842-ben folyóiratot indított Erdély képekben címmel, amelyet kőnyomatos képeivel illusztrált. Kivételes munkája az 1842-es erdélyi országgyűlés küldötteiről készített arcképcsarnoka, az ott rajzolt majd litografált munkáiból ma mintegy 70 kép ismert. 1843-ban Bukarestben telepedett le, ahol elismert és sokat foglalkoztatott udvari festő és fotográfus lett. Négy nyelven beszélt és korának befolyásos személyisége lett. Ötven év alatt négy román uralkodó vette igénybe rajzoló és fényképező tehetségét. Ötször házasodott és rengeteget utazott: bejárta egész Kínát és Szibériába is eljutott, 1881-ben a budapesti Műcsarnok állította ki több akvarelljét.


Forrás: honvedelem.hu

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában