A világ első fényképes haditudósítója

2011-12-15

A kolozsvári születésű Szathmári Pap Károly (1812-1887) festő, fotográfus, nyomdász, a világ első fényképes haditudósítója életéről, munkásságáról tartottak vetített képes előadást a közelmúltban a Közép-Európai Kulturális Intézetben.


Murádin Jenő művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja kismonográfiát írt Szathmári Pap Károlyról, amely 2003-ban a Kriterion Kiadónál jelent meg. Ebben a könyvben írta, hogy a kolozsvári fiatalember azzal szerzett nemzetközi hírnevet, hogy „képmegrögzítő” felszerelésével elment a krími háborúba (1853-1856), megörökítette a tájat, az erődítményeket, a csatatereket a szembenálló csapatokkal, és a katonai vezetőket is. Szabad bejárása volt mind az orosz, mind a török táborba. A csaknem 200 elkészült képet albumba gyűjtötte össze és 1855-ben bemutatta a párizsi világkiállításon. Ezzel a munkájával nagy ismertségre tett szert és számos díjjal jutalmazták.

 

Elkészült képeit felajánlotta Európa vezető uralkodóinak, Viktória királynőnek, III. Napóleonnak és Ferenc Józsefnek is. A franciaországi példányt 1871-ben tűz pusztította el, Viktória királynő arcmása is elégett, az osztrák és német példányok a második világháború alatt tűntek el, a művész bukaresti házát pedig 1944-ben bombatalálat érte és gyűjteménye teljesen elpusztult.

 

 

Szathmári Pap Károly Bécsben a képzőművészeti egyetemre járt, Itáliában több helyen tanult, majd visszatért szülőföldjére. 1842-ben folyóiratot indított Erdély képekben címmel, amelyet kőnyomatos képeivel illusztrált. Kivételes munkája az 1842-es erdélyi országgyűlés küldötteiről készített arcképcsarnoka, az ott rajzolt majd litografált munkáiból ma mintegy 70 kép ismert. 1843-ban Bukarestben telepedett le, ahol elismert és sokat foglalkoztatott udvari festő és fotográfus lett. Négy nyelven beszélt és korának befolyásos személyisége lett. Ötven év alatt négy román uralkodó vette igénybe rajzoló és fényképező tehetségét. Ötször házasodott és rengeteget utazott: bejárta egész Kínát és Szibériába is eljutott, 1881-ben a budapesti Műcsarnok állította ki több akvarelljét.


Forrás: honvedelem.hu

100 új buszt kap a Magyar Honvédség

100 új buszt kap a Magyar Honvédség Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában