HM CURRUS GÖDÖLLŐI
HARCJÁRMŰTECHNIKAI ZRT.
INNOVATÍV HADIIPARI PARTNER
A VÉDELEMGAZDASÁG SZOLGÁLTATÁBAN

Cégismertető


 
A HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság, jogelődjein keresztül több, mint 50 éves múlttal rendelkezik a haditechnikai eszközök felújításában, javításában, karbantartásában, fejlesztésében. A Társaság Tulajdonosa a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. Fő feladata haditechnikai eszközök ipari szintű javítása, a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek logisztikai támogatása a jármű rendszerek üzemben tartása, központi javítása és fejlesztése.
 
 
Képesség katalógus letöltése

 
A Társaság telephelye Budapesttől 26 km-re, Gödöllőn található, az M3 autópálya közelségében egy kiváló infrastruktúrával rendelkező (saját iparvágány, próbapálya a harcjárművek részére) közel 50 hektáros erdős területen. A jelentősebb műhelyek alapterülete közel 18.000 m2. 
 
Részvénytársaságunk végzi a Magyar Honvédséggel kötött kizárólagos szerződések alapján a harckocsik és harcjárművek, katonai tehergépkocsik, áramforrás aggregátok, tűzoltó gépkocsik, nehézgép szállítók, műszaki gépek és földmunkagépek felújítását, nagyjavítását. A legújabb technológiák szerint felújított járművek kielégítik a mindenkori biztonságtechnikai követelményeket és környezetvédelmi előírásokat. 
 
A közúti jármű javítási tevékenységhez szervesen kapcsolódik a közúti forgalombiztonsági vizsgáztatás. Részvénytársaságunk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt vizsgaállomás, így a személy- és tehergépjárművek közúti forgalombiztonsági vizsgáztatását a polgári lakosság számára is végezzük. 
 
A Magyar Honvédség haderő reformjának következtében mind nagyobb szerepet kapnak a BTR-80 és BTR-80A típusú lövészpáncélosok. Ennek okán társaságunk egyik kiemelt feladata a BTR-80 és BTR-80A harcjárművek modernizálása 2005-2010 közötti időszakban. Az eszközök felújítását követően elvégezzük az alapjárművek részleges korszerűsítését, valamint megtervezzük és kialakítjuk a harcrendbe illeszkedő különböző fegyvernemi különleges változatokat (pl.: mentő-vontató jármű, vegyi–, sugárfelderítő jármű, páncélozott sebesült kihordó jármű, stb.). 
 
Fentieken túl a HM CURRUS Zrt. végzi a Magyar Expedíciós Erők eszközeinek javítását. Munkatársaink szakértelmét a Magyar Honvédség jellemzően Irakban, a Balkánon és Afganisztánban vette, illetve veszi igénybe. 
 
A katonai eszközök felújítása és karbantartása mellett a HM CURRUS Zrt. széleskörű tervezői, kutatás-fejlesztési és gyártási képességekkel rendelkezik, amellyel felújítási és új haditechnikai eszköz fejlesztési tevékenységét támogatja.
Jelentősebb, ma már sorozatban gyártott fejlesztéseink:
  • Nehéz tűzoltó gépjárművek katonai repülőterek és a szárazföldi csapatok számára;
  • Többcélú utánfutó alvázon áramforrás aggregátorok, tűzoltó utánfutók, vegyimentesítő utánfutók, egyéb utánfutók gyártása a megrendelő igényei szerinti kialakításban;
  • Univerzális mechanikus fegyverállvány és ballisztikai védelemmel ellátott lövész torony utólagos kialakítása Mercedes Benz (MB) G-280, HMMWV és Cougar típusú könnyű páncélozott járművekhez a Magyar Expedíciós Erők részére;
  • Utólagos páncélvédettség növelés MB G-270 járművekhez a Magyar Expedíciós Erők részére;
  • Speciálisan felszerelt tűzszerész gépkocsik kialakítása közúti (Volkswagen T5) valamint terepjáró (MB UNIMOG 4000) gépjármű alvázakon.
 
A Társaság nagy tapasztalattal rendelkezik haditechnikai eszközök CFE egyezmény szerinti megsemmisítésében is. Napjainkig több, mint 1500 harckocsit és harcjárművet semmisítettünk meg, valamint az Egyesült Királyság 36. Műszaki Ezred részeként tevékenykedve a HM CURRUS Zrt. ugyancsak feladatot kapott a Macedóniai lázadók fegyvereinek megsemmisítésére, tábori körülmények között. 
 
A HM CURRUS Zrt. ISO 9001 és AQAP-2110 szerinti minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik, továbbá „NATO Titkos” szintig minősített NATO beszállító. 
 
Meglévő gyártási képességeinket elsősorban a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek ipari javításához tartalék alkatrészek gyártásához használjuk. 
 
Ezen kapacitás mind gazdaságosabb kihasználása lehetőséget biztosít különböző polgári termékek gyártására is.
 
A Társaság tevékenységi körének kibővítésére a cég területén található gyártó egységek (forgácsoló, és lakatos műhely) szabad kapacitására is elérhetőséget biztosít a polgári szféra felé. 
 
Forgácsoló és lakatos műhelyünkben hegesztett szerkezetek elkészítését, sajtolást, préselést és forgácsolást illetve plazmavágást vállalunk. 
 
Cégünk személy és tehergépjárművek hatósági műszaki vizsgára felkészítését, műszaki vizsgáztatását illetve a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatát követően a zöldkártya kiállítását is vállalja. 
 
Alaptevékenységünkben, valamint fejlesztési feladatainkhoz, javítási, gyártási képességeink fejlesztésében szívesen működünk együtt más, külföldi vagy magyar cégekkel.