Akusztikus Mesterlövész Lokalizáló Rendszer

2012-01-11

Franciaország kiemelt fontosságúként kezeli a misszión lévő katonáinak védelmét. A tálibok jelentette fenyegetés ellen már számos speciális módszert kidolgoztak és foganatosítottak. Ezek egy része taktikai-stratégiai, más része technikai jellegű. Utóbbiak közül került ki a hírünk témáját adó újdonság is, amelyet nemrég vettek át a francia szárazföldi erők, hogy minél gyorsabban a frontra vihessék. Az  eszköz feladata, hogy felderítse az ellenséges orvlövészek pozícióját.

 


A SLATE  (Acoustic Sniper Localisation Systems - Akusztikus Mesterlövész Lokalizáló Rendszer) képes a lövés hangja alapján beazonosítani, hogy hol tartózkodik a lövész, mégpedig egészen nagy pontossággal. A rendszert a Francia Hadsereg Afganisztánban állomásozó valamennyi VAB páncélozott csapatszállító harcjárműve megkapja.

A SLATE-val felszerelt VAB-ok ezentúl lényegesen nagyobb biztonságban lesznek az orvlövészek, vagy kisebb-nagyobb út menti fegyveres csapatok támadásaitól. Ugyanez vonatkozik azokra a konvojokra, ahol a páncélozott csapatszállítók terepjárókat, teherautókat kísérnek. A SLATE összeköttetésben áll a VAB toronygéppuskájának forgató mechanizmusával, így a lövés érzékelésétől számított 10 másodpercen belül már készen állnak a válaszcsapásra. Ami ráadásul precíziós vezérlésű lesz, tehát a találati valószínűség nagyobb, mint ha egy katona állna a nehézfegyver mögött.

A SLATE képes érzékelni továbbá azt is, hogy a lövések milyen fegyverből érkeztek, tehát, hogy egy-két orvlövésszel, karabélyokkal felszerelt haramiacsapattal, vagy netán nehézgéppuskával állnak szemben. Ezeket az információkat a többi járművel és a központtal is megosztja, tehát mindenki viszonylag pontos helyzetképet kaphat az eseményekről, méghozzá gyorsan. A tűzvezetéshez egyébként a VAB-nak nem kell álló helyzetben lennie, ugyanis a SLATE mozgás közben is képes a célon tartani a géppuskát.


Forrás: htka.hu; fotó: Lory Stevens, U.S. Army

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése

Az amerikai tengerészgyalogosság eszközparkjának fejlesztése Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának eszközparkja három vonalon is megújítás előtt áll. Ezek egyike a US Marine Corps egyik ambiciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű) program volt. Tovább


További cikkek

Innovatív hadiipari partner a védelemgazdaság szolgálatában