HM CURRUS GÖDÖLLŐI
HARCJÁRMŰTECHNIKAI ZRT.
INNOVATÍV HADIIPARI PARTNER
A VÉDELEMGAZDASÁG SZOLGÁLTATÁBAN

Kutatás Fejlesztés


 
 
Integráció + Reorganizáció + Kreativitás = Költséghatékony vállalatirányítás

AsR 10/40M konténerizált víztisztító és vízkiadó berendezés


 
Az AsR 10/40M konténerizált víztisztító berendezés telepítés után biztosítja az ivóvíz arzén-, vas-, mangán-, és ammónium tartalmának határérték alatt történő tartását. A berendezés a település meglévő ivóvízrendszeréhez csatlakozik. A HM EI Zrt. – HIDROFILT Kft. – HM CURRUS Zrt. által kifejlesztett berendezéssel — az UNIO-s kötelezettségnek megfelelően 180 településen — az átmeneti ivóvízvíz ellátás került biztosításra.
 

TVP-20 (Törpe Vízmű Projekt) program


 
A magyarországi derogációs átmeneti vízellátásban alkalmazott koagulációs technológia illetve a modularizált és tipizált rendszereket alkalmazva, került kifejlesztésre a TVP-10-, TVP-20 illetve TVP-30 törpe vízmű. A projekt három típusa 1000-5000 fős lélekszámú települések vízellátását tudja biztosítani a vonatkozó Kormányrendelet előírásai szerint. A modularizált technológia illetve a tipizált könnyűszerkezetes épület „falubarát” architektúrával lett tervezve. A vízmű alkalmas vas-, mangán-, arzén és ammónia derogációs határérték alá csökkentésére. Új elem a fejlesztésben az öblítővíz utókezelése.
 
A TVP program keretében, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső légi bázison megépítésre került a TVP-20 típusú vízmű. A projekt EU-s támogatással készült el. A projekt megvalósításnak időintervalluma 2 hónap (tervezés + kivitelezés).

Moduláris belső kialakítású autóbusz fejlesztése, gyártása a VOLVO BUS Co. együttműködésével


 
A HM CURRUS Zrt. a moduláris felépítmény család fejlesztési koncepciójából kiindulva, olyan busz bázis-járművet fejlesztett ki, amely
  • a bázis-jármű speciális kialakítása folytán, több belső kialakítási koncepció megvalósítását teszi lehetőv
  • a belső kialakítások egység csomagban, „kitt rendszerben” kerültek megtervezésre
 
Első körben a bázis-jármű és négy belső kitt került kifejlesztésre, ezek
  • személyszállító kivitel (49 fő)
  • sebesült szállító kivitel
  • orvosi vizsgáló kivitel
  • törzs / tárgyaló kivitel
A projekt együttműködő partnere a VOLVO BUS Co., a HM CURRUS Zrt. megfelelőségét műszaki akkreditáció keretében tanúsította. A prototípus 2015. június hónapban elkészült a személyszállító kittel és a változtatható bemutató készlettel. Alkalmazhatóság: „magas padló kivitelű” helyközi járatok jármű parkja, speciális igénybevételre tervezett egyedi kivitelek kis széria számú gyártása.
 
  
 

Moduláris felépítmény család fejlesztése, gyártása a 3,5 t teherbírású tehergépkocsikhoz


 
A HM Currus Zrt. előzetesen e tárgykörben végzett hadiipari fejlesztési tapasztalatainak felhasználásával, a katonai és polgári hasznosításra egyaránt alkalmas felépítmény családot fejlesztett ki 2012. évben. A fejlesztés több típusú bázis járműre csatlakoztatható „szóló” illetve „nyerges” változat kifejlesztésére irányult, melyek egymás között is átjárhatóak.
 
A fejlesztés eredményeként 2012. decemberben elkészült 3 db „szóló” felépítmény prototípus, amely jelenleg is üzemi próbáit teljesíti (HM Currus Zrt. anyagbeszerzés és HM EI Zrt. PNR projekt).
 
A fejlesztés elsődleges célja, egy „apa-kocsihoz” (bázis-jármű) csatlakoztatható felépítmények, mellyel költséghatékony üzemben tartás érhető el. Jelenlegi együttműködő partnereink a FORD, illetve az IVECO márkák.
 
2013. év végére elkészült a „nyerges” változatok prototípusai is. A projekt elérte a piacképes termék fázisát. Felhasználási területek: Kis- és középvállalkozó szektor (ipar-, mezőgazdaság-, logisztika)
 

PNR program - Robotrepülő fejlesztés


 


A HM EI Zrt. megbízása alapján:
  • Mobil Repülési Vezetési Pont fejlesztése, prototípus legyártása
  • Kettő, katonai és polgári alkalmazási lehetőséggel bíró felderítőgép repülőgép fejlesztése
Sikeres bemutató 2012.11.05.-n Újmajorban
 

PNR program - 2013 dunai árvízi védekezés


 
Tát község Polgármesterének felkérése az árvízi védekezés elősegítésére a felderítő repülőgépekkel….
 

PNR program - LENDÜLŐ KARD 2013 - Éleslövészet célanyag biztosítás


 
A pilóta nélküli repülőgépek fejlesztési projektje jelenleg a HM EI Zrt-ben folytatódik tovább.
 

CURRUS ARIES oltóbusz


A COVID-19 világjárvány kapcsán került kifejlesztésre az ARIES oltóbusz. Az oltóbuszok a moduláris kivitelű CURRUS ARIES járművek továbbfejlesztésével készültek el. A járművek belső tere szekciókra van osztva (vezetőtér, előkészítő- és adminisztrációs helyiség, előtér, öltözők, oltóhelyiség, személyzeti utastér). Az oltóbuszok felszereltségéhez tartoznak a speciális hűtőszekrények, tároló- és előkészítő szekrények, informatikai berendezések, valamint az automata fertőtlenítő rendszer is. A járművek alkalmasak a teljes személyzet, az oltóanyagok, valamint az egészségügyi segédeszközök szállítására. Az oltóbuszok állóhelyi áramellátása külső tápellátással, vagy aggregátorral is biztosítható.
A Magyar Honvédség 5 darab oltóbuszt rendelt meg a HM CURRUS Zrt.-től. Az ARIES oltóbuszok alkalmazásával Magyarországon több mint 70.000 ember oltását hajtották végre a szakemberek.
Protó Oltóbusz videó

CURRUS ARIES fogvatartott-szállító autóbusz


Az ARIES projekt keretében került kifejlesztésre az ARIES fogvatartott-szállító autóbusz. Ezen járművek VOLVO B8R alvázra épült, 12 méter hosszúságú távolsági autóbuszok. Az ARIES fogvatartott-szállító buszok kifejezetten a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának igényei alapján készültek el. A járműben 40 fő fogvatartott egyidejű szállítása lehetséges, amelyből 8 fő elkülönítő cellában helyezhető el. A jármű teljes utaskapacitása: 45 fő.
Az ARIES fogvatartott-szállító autóbuszok a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak megfelelően kerültek megtervezésre és forgalomba helyezésre.
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 25 darab ARIES busz rendelt, amelyből 19 darab fogvatartott-szállító kivitelben készült el.